UA-53545646-1

Sortiment & Soorten Rhododendrons

Rhododendrons zijn er in alle soorten, maten en kleuren, van grootbloemige hybriden van wel 5 meter hoog,voor de grotere tuinen,tot de hele kleine soorten voor bijvoorbeeld een rotstuin.

Ook het uiterlijk van de planten verschilt nogal van elkaar , zo heb je de williamsianum soorten die uitlopen met rood bruin blad en de Yakushimanum soorten met grijs behaard blad, maar de meeste rhodo,s lijken echter zo sterk op elkaar dat ze alleen van elkaar te onderscheiden zijn, als ze bloeien.

Rhododendrons kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen in totaal wel zo,n 30 ( zie catalogus van esveld).

Ik wil me beperken tot de de belangrijkste soorten die in het Nederlandse klimaat goed gedijen en in de handel verkrijgbaar zijn.

Wij hebben de Rhodo,s onderverdeeld in 5 groepen, om het goed overzichtelijk te houden en een makkelijke keuze te kunnen maken

Grootbloemige hybriden

Groote struiken tot 5 meter hoog met grootte bloemen. door hun hoogte geschikt voor grote tuinen en parken O.a de bekende catawbiense, ponticum en caucasicum soorten vallen hieronder.

Maar ook matig groeiende struiken met veel verschillende kleuren, geschikt voor de kleinere tuin o.a insigne en wardii hybriden. Alle hebben ze grote bloemtrossen en grote bladeren.

Yakushimanum hybriden

Laagblijvende dichtvertakte struiken tot 150 cm met bladeren die dof tot grijsgroen en soms aan de onderkant behaard zijn., de overvloedige bloemen zitten in dichte trossen.  Bloei begin tot eind mei.Uitermate geschikt voor de meeste tuinen

Dwergrhododendrons & Species

Samenvatting van vele groepen kleinbloemige en  breedgroeiende rhodo,s o.a. de repens en williamsianum soorten, geschikt voor de kleine of rotstuin. Species zijn wilde soorten die inheems zijn in grote delen van de wereld, maar hoofdzakelijk in Azië, waar sommige soorten wel tot 20 meter hoog kunnen worden.

Azalea japonica

Japanse azalea gedeeltelijk groenblijvende azalea met weelderige bloei en compacte groei.      

Bloei in april / mei

Uitermate geschikt voor een kleine tuin in de zon

Bladverliezende Azalea

Hieronder vallen de mollis en de Knap-Hill hybriden

Bloei met grootte trossen felle kleuren en soms geurende bloemen in mei

 

Park Graveland

Het Park